Kamatmentes és magasabb hitelösszeg

  • szeptember 22, 2017
  • Oktatás
  • Kamatmentes és magasabb hitelösszeg bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A jövőben kedvezőbb feltételek mellett igényelhetnek diákhitelt a felsőoktatásban tanuló hallgatók. Az elmúlt napokban több ponton is módosítottak a hitel igénylési és törlesztési szabályain. Többek között változtattak a felvehető összeg mértékén, valamint a Diákhitel 2 kamatmentessé vált.

A hallgatók tanulmányi esélyeit elősegítő diákhitelről beszélnek az Eötvös József Főiskola óvodapedagógia szakos hallgatói. Gungl Nóra, a hallgatói önkormányzat elnöke elmondta, az intézménybe jelentkező fiatalok többsége államilag támogatott képzésben vesz részt, így nem szorulnak rá az anyagi támogatásra.

Gungl Nóra – elnök, Hallgatói Önkormányzat, EJF
„Azt mondhatom, hogy szerencsések vagyunk, hiszen az intézményünkben nagyon jó körülmények adottak ahhoz, hogy sikeresen végezzük a tanulmányainkat. Ennek köszönhető az, hogy a nappali tagozatos hallgatók közül információim szerint senki, a levelezős hallgatóink között pedig négy hallgató van, aki igénybe vette a diákhitelt.”

A diákhitel igénylése megfontolandó dolog, hiszen a döntés a fiatalok egész életére hatással lehet- tette hozzá a HÖK elnök. Ez valóban így van, hiszen hosszú évekbe telhet mire az érintettek visszafizetik a felvett hitelösszeget és a vele járó kamatokat. Októbertől azonban ez megváltozik, a kormány ugyanis úgy döntött, hogy diákhitel 2 esetén a kamatot teljes mértékben az állam fizeti meg az ügyfél helyett, így a fiataloknak csupán az igényelt összeget kell az évek alatt visszatörleszteniük.

Novák Katalin – államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
„A diákhitel 2 kamatának a nulla százalékra való csökkentése a már hatályban lévő diákhiteleket is érinti, tehát mindenki aki jelenleg diákhitel 2-vel rendelkezik, az élhet a hitel kamatának nulla százalékra való csökkentésének lehetőségével.”

Azok is kedvezőbb feltételek mellett igényelhetnek diákhitelt, akik a szabad felhasználású, 1-es hiteltípus mellett döntenek. Február elsejétől ugyanis az eddig felvehető 50 ezer forint mértéke 70 ezer forintra nő. A hallgatók támogatják a módosításokat.

Mosonyi Mariann – hallgató, EJF
„Szerintem ez egy hatalmas segítség a hallgatóknak, hiszen van aki azért vacillál a felsőoktatásba való jelentkezésnél, mert az otthoni anyagi körülmények nem tehetik lehetővé, viszont így hogy most kamatmentesen igényelhetik és hogy a felvehető összeg fel is emelkedett, így szerintem bátrabban vágnak ebbe bele a hallgatók.”

A tervek szerint jövőre újabb változások lépnek majd érvénybe. A GYES-en és GYED-en lévő szülőhöz hasonlóan a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja a kamat megfizetését az ügyfél helyett, emellett a Diákhitel Központ a külföldi tanulmányokban résztvevőknek is biztosít lehetőségeket. Az Erasmus ösztöndíjjal rendelkezők például a Diákhitel 1 összegének kétszeresét, azaz 140 ezer forintot is igényelhetik.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: