Népszerű életmodell

  • január 10, 2018
  • Oktatás
  • Népszerű életmodell bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A tavalyinál lényegesen több diák jelentkezett pedagógusképzésre a hazai intézményekbe. A szakemberek szerint a képzés során a legfontosabb a gyakorlat szemléletű oktatás, az elméleti órák mellett minden tanévben több hetet töltenek a hallgatók a gyakorló helyeken. Az állami támogatások közül a Klebelsberg Ösztöndíjat eddig több mint kétezer diák vehette át.

A bajai bölcsődékben és óvodákban több hetet kell eltöltenie a főiskolás hallgatóknak. A feladatok fokozatosan bővülnek, a tanítóknak a módszertani alapozást követően kezdődhet meg a tényleges óraadói munka. Az Eötvös József Főiskolán több mint 350 hallgató vesz részt a képzésben. Az intézmény rektor-helyettese azt mondja, az országban nemzetiségi tanítókból van a legnagyobb hiány.

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, rektor-helyettes, EJF

„A tanító szakon elindulnak másodéven a konkrét tanítások, először kis részletek, aztán egyre bővülő tanítások. Az óvodai foglalkozásoknál is ugyanez a helyzet. A másodéves óvodapedagógusok már elkezdik a különböző nevelési területeket, a testnevelés, ének, matematika, vizuális nevelés, folyamatosan bővülnek és mindegyik pedagógus képzés egy összefüggő gyakorlattal zárul.”

Az emberi erőforrások minisztere a Klebelsberg Ösztöndíjak átadásán úgy fogalmazott, jól felkészült pedagógusokra van szükség, akik odafigyelnek a tanítványokra és fel tudják kelteni a diákok tudásvágyát. A legalább 125 ezer forintos összeggel járó ösztöndíjban több mint kétezer pályázó részesült eddig.

Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztere

„Ma kétezerrel több tanár dolgozik a pályán, mint 2010 előtt, de azt el kell ismernünk és ebben komoly feladatunk van még, hogy vannak olyan szakterületek és térségek, ahol szükség lenne több tanárra és azon dolgozunk, hogy ezeket a településeket is elérje a minőségi oktatás, amelyek a leghátrányosabb helyzetben vannak. Részben ez a célja a Klebelsberg ösztöndíj programnak.”

A minisztérium adatai alapján 2017-ben 30 százalékkal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma az azt megelőző évhez képest. A bajai intézményben legközelebb január 11-én csütörtökön 10 órától várják nyílt napra az érdeklődőket, ahol többek között a felvételi alkalmassági vizsgáról is tájékozódhatnak a leendő hallgatók.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: