MOZGÁSBAN A METSZŐOLLÓ
Márciusig szeretnék befejezni a metszést a Hajós-Bajai szőlőkben. A növény egyelőre mély nyugalmi állapotban van, de egy kemény februári vagy márciusi fagy nagy kárt tudna tenni a vesszőkben. Az enyhe tavaszias időjárásnak köszönhetően az idei évjárat kimarad a jégborok sorából.
A nagy szél ellenére kitartóan dolgoznak a metszők a sorokban. Kedden Baja környékén 12-15 Celsius fokot mutatott a hőmérő, így jól tudtak haladni a szőlőben. A borászok szerint a globális felmelegedéssel a természet rendje is változik, így nekik is ehhez kell alkalmazkodniuk a termelés során. Volt aki már decemberben elkezdte a metszést, pedig korábban erre még februárban sem volt példa.
dr. Sümegi József, borász, SÜMEGI és fiai Szőlőbirtok és Pincészet
„Egy 30 évre visszamenőleg vagy 40 évre, tehát amikor én már gyakorló szőlész meg borász voltam, akkor nem kezdtük el télen a metszést, mert féltünk attól, hogy majd a február végi vagy közepi mínusz 20-25 fokok esetleg elviszik a termést. Ha ilyen hőmérsékletek voltak, akkor tudtunk akár még válogatni a vesszők között. De ma már megmetsszük és nincs válogatás, tehát hogyha rájönne valóban egy ilyen mínusz 20-25 Celsius fok akkor nagy kárt tudna csinálni.”
1996-ban a Bajához közel fekvő birtokon készült az ország első jégbora, azóta csak néhány évjárat hiányzik a polcról, legutóbb például 2012-ben maradt el az ehhez szükséges hőmérséklet. A bortörvény előírása szerint ugyanis legalább -7 Celsius fok kell ahhoz, hogy jégbort lehessen készíteni a szőlőből. Erre pedig az idén még nem volt példa és a szakemberek már nem is számítanak nagy fagyra. Ráadásul az erre ültetett rajnai rizling sorokat megtépázta a nyári vihar, így kevés szőlő maradt épen a szürethez.