Péter és a farkas

  • február 26, 2018
  • Kultúra
  • Péter és a farkas bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Formabontó előadásra invitálták a zenekedvelőket az elmúlt héten. A Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola a Bácskai Kultúrpalotában mutatta be Szergej Prokofjev Péter és a farkas című szimfonikus- meséjét. Az előadást a különböző hangszerek tették egyedivé, amelyek az egyes karaktereket személyesítették meg.
Különleges élménynek lehettek részesei azok, akik ellátogattak a Bajai Liszt AMI legutóbbi bemutatójára. A művészeti intézmény ezúttal egy gyermekmesét adott elő a Bácskai Kultúrpalotában, a történetben megjelenő karaktereket azonban emberek helyett hangszerek és hozzáillő dallamvonalak személyesítették meg. Az iskola igazgatóhelyettese elmondta, azzal a céllal rendezték meg a darabot, hogy a gyerekek nyelvén ismertessék meg a legkisebbekkel a zene világát, így esett a választás a közismert Prokofjev darabra.

Kovácsné Juhász Nikoletta – intézményvezető helyettes, Liszt AMI, Baja
„Tudatosan választottuk, szerintem mindannyiunknak általános iskolából rémlik Péter és az ő kis barátainak a története. Minden szereplőhöz kapcsolódik egy hangszer, egy külön kis dallamvilág és hangszín, ez felismerhető és ezért választottuk ezt a művet.”

A szereplőket hosszas gondolkodás után választották ki az intézmény pedagógusai. A művészeknek több alkalommal is változtatniuk kellett az eredeti darabon, a Prokofjev- -féle mesében ugyanis olyan hangszerek is szerepeltek, amelyeket a városban nem tudtak biztosítani., Így volt ez a kacsa szerepét alakító Szőke Noémi esetében is, aki szaxofonjával helyettesítette a kottában szereplő oboát.

Szőke Noémi – szaxofonművész
„Akkor működik jól egy zenekar, ha az emberek ismerik egymást és jól tudnak együtt zenélni. Ez a folyamat nálunk most történt meg. Ez időbe telt. Nagyon sokat készültünk és próbáltunk esténként, tanítás után sokáig ott voltunk még a zeneiskolában, hétvégente rengeteg munkát ölt bele minden egyes zenész, főként a karmester, aki a kottákat áthangszerelte amiket kellett. Ez nagyon sok kitartást és türelmet igényelt mindenkitől de úgy gondolom megérte.”

Megérte a sok gyakorlás, a mese előadás ugyanis nagy sikert aratott a vendégek körében. Nagy elismerésre tettek szert az egyes karakterek, azonban a főszereplőhöz tartozó hangszerek bizonyultak a legnépszerűbbeknek.

Mikó Ágota
„Én mindegyiket fel tudtam ismerni és mindegyik tetszett.- Van olyan szereplő, aki nagyon szimpatikus volt neked a zene alapján? – Nekem Péter volt szimpatikus, mert bátor, talpraesett és nagyon jól fel tudtam ismerni a hegedűből például.”

A rendezvény sikerét jól láttatja, hogy az eredetileg tervezett két bemutatót másik négy követte, a zenés előadást pedig minden alkalommal vastaps kísérte. Az intézmény vezetői elárulták, a nagy népszerűségre való tekintettel, valószínűleg a jövőben is készülnek majd hasonló feldolgozásokkal.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: