Felálltak a bizottságok

  • március 13, 2018
  • Friss Hírek
  • Felálltak a bizottságok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egyhangú szavazással döntött a képviselő-testület a szavazatszámláló bizottságok tagjainak és póttagjainak megválasztásáról. A törvény értelmében az április 8-ára kitűzött választás előtt legkésőbb 20 nappal dönteni kell a szavazatszámláló bizottságok tagjairól. A listán szereplő bajaiak többsége március 13-án letette az esküt.

A választási eljárásról szóló törvény kimondja, hogy a szavazatszámláló bizottság 3-3 tagjáról és a szükséges számú póttagokról az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, legkésőbb március 19-éig a területileg illetékes önkormányzat dönt.

A keddi rendkívüli testületi ülésen a képviselők egyhangúlag fogadták el a listán szereplő tagokat. A városban szavazatszámláló csak bajai lakcímmel rendelkező, a központi névjegyzékben szereplő polgár lehet. A bizottságnak nem lehet választott tagja többek között képviselő, párttag vagy a kerületben induló jelölt hozzátartozója sem. László Károly képviselő kérdésére dr. Papp Zoltán jegyző elmondta, ezt az önkormányzat nem ellenőrzi minden egyes tag esetében, a szavazatszámlálóknak egy úgynevezett összeférhetetlenségi nyilatkozatot kell aláírniuk, amelyben kijelentik, hogy megfelelnek a törvényben előírt követelményeknek.

A választás előtt a bizottságok tagjainak esküt kell tenniük a polgármester előtt.

Fercsák Róbert, polgármester, Baja

Itt nagyon sok emberről van szó, olyanokról, akik különböző elfoglaltsággal bírnak napközben, ugye van aki még aktív dolgozó, van aki már nyugdíjas, ezért egyeztetni kell egy olyan időpontot velük, ami a többségnek jó, arra is volt már példa, hogy egyszerre nem tudtuk leesketni ezeket az embereket.”

Baján az előző választáshoz hasonlóan 32 szavazókörben történik majd a voksolás, a helyszíneken pedig összesen 96 szavazatszámláló segíti majd a választókat. A bizottság névsora nyilvános, a tagok megbízatása pedig a következő általános választásra alakuló bizottság üléséig tart.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: