Ismét vízre szálltak « Bajai TV

Ismét vízre szálltak

  • május 15, 2018
  • Nincs kategorizálva
  • Ismét vízre szálltak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nepomuki Szent Jánosra, a folyók, a halászok és a vízimolnárok védelmezőjére emlékeztek a bajaiak a hétvégén. A szombati lamiponos felvonulásra sokan kíváncsiak voltak, a zöld ágakkal feldíszített Jánoska szobrot hosszú sor kísérte le a Petőfi-szigetre.

Tamburazene szólt a Petőfi-szigeti színpadon szombaton délután. A gálaműsor nézői közül volt aki táncra is perdült, mások inkább a helyi borászok legfrissebb évjáratait kóstolgatták. A Bajai Hegyközség borversenyén az idén sok aranyérem született.

Koch Csaba, elnök, Hajós Bajai Borvidék

Hét fő fajtánk van jelenleg, a Cabernet, a Kékfrankos és a Kadarkát is betettük, a fehérek közül pedig Chardonnay, Cserszegi, Irsai és az Olaszrizling. Ezen valószínű kell egy kicsit szűkítenünk,tehát a borvidéknek most az a stratégiája, hogy a borászok egységesen próbálják a minőséget fokozni és egységesíteni.”

Az egyházi alapú hagyományőrző program szervezői szerint, az országban egyedülálló szokást egyre többen szeretnék megismerni.

Bócsa Barnabás, ügyvezető igazgató, Baja Marketing Kft.

Erre az alkalomra ma már tudjuk, hogy célzottan érkeznek csoportok, nagyon sok busz van itt a Petőfi-szigetben, a szállásokon is szép számmal jelentek meg és nagyon sokan erre a hétvégére érkeztek a városba, hogy megnézzék ezt az ünnepet, úgyhogy elmondhatjuk, hogy ez már nem csak a bajaiaké, hanem remélem, hogy hamarosan egy országos hírű ünnep lesz ez.”

A Szent János kápolnában szentmisével emlékeztek meg a folyók, halászok és vízimolnárok védőszentjéről. A szobrot zenés kísérettel vitték le a Sugovica partjára, ahol azt vízre bocsátották. A hiedelem szerint Nepomuki János mártírhalálát követően a prágaiak csodát láttak, apró fények úsztak a vízben. A lampionos Jánoska úsztatásra sokan kíváncsiak voltak, a Halászparton több százan várták a kivilágított hajót.

Eközben a szigeti színpadon az operettszínház két művésze a nyári szabadtéri előadásból, az István a király című rockoperából adott ízelítőt a közönségnek.

Kocsis Dénes, színművész, Budapesti Operettszínház

Igazából az, hogy itt most Istvánt játszhatom majd itt, az számomra egy nagyon nagy dolog, alig várom, hogy itt legyünk, nem is tudom, hogy fogom kibírni addig a májusi, júniusi és júliusi időszakot, pedig sok minden van még hátra addig, de nagyon várjuk már hogy itt legyünk és bemutathassuk ezt az előadást.”

A szobor végül este fél tízkor érkezett meg a Petőfi-szigetre, ahol a szentjánosiak nevében Kácsor József köszöntötte a bajaiakat. A küldöttséget Fercsák Róbert, Baja polgármestere fogadta, aki úgy fogalmazott, becsületre méltó, hogy a városrész régóta tartja hagyományait.

Fercsák Róbert, polgármester, Baja

Amit ők itt ezzel az évszázados hagyománnyal képviselnek, ez a további generációk számára egy útmutató, egy példa, így nagyon fontos, hogy egymás kultúráját, egymást megismerve ilyen alkalmak legyenek.”

A Jánoska-eresztés ünnepén természetesen a hordócsapolás sem maradt el, így bárki megkóstolhatta a kiváló vörös nedűt.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: