Szakemberhiány a hazai vendéglátásban
Javában zajlik a nyári szezon, az évnek ebben a szakaszában pedig rendszerint fellendül a turizmus és a vendéglátó ipar. Országos felmérések szerint nagy mértékű munkaerőhiány mutatkozik meg egyes szakmák terén. Szakemberek arról számolnak be, az állások sok esetben a nem megfelelő munkakörülmények miatt maradnak betöltetlenül.
Ebédidő van az egyik bajai vendéglátóegységben. A vendégek közül sokan már 11 óra után érkeznek, hogy elkerüljék a tömeget. A szünidei táborok és a városba látogató turisták következtében a nyári szezonban még többen keresik fel az éttermet, így az évnek ebben a szakaszában különösen nagy szükség van a kiváló munkaerőre- mondta Angeli Lászlóné.
Angeli Lászlóné- ügyvezető helyettes, Baja Marketing Kft.
„Azt mondhatom, hogy az idei évben különösen jó csapatunk van. Folyamatosan várjuk a szakembereket, a tanulni vágyó fiatalokat, és azt gondolom, hogy itt jó kezekben vannak, hiszen a kollégák is a legjobb tudásuk szerint adják át ismereteiket a szakmában, amit mi itt képezni tudunk.”
Az étteremben a végzettséggel már rendelkező szakemberek mellett tanulók is dolgoznak, akik a cégnél töltött idő alatt az elméleti ismereteket követően gyakorlati tapasztalatot is szerezhetnek.
Végh Márk- tanuló, Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola
„Nagyon jól érzem magam, mindenki nagyon kedves a konyhán is és a felszolgálók is nagyon segítőkészek. Bármikor kérdezek válaszolnak, úgyhogy jól érzem magam itt. Szerintem nagyon jól döntöttem, amikor idejöttem tanulni, tényleg jó.”
Az étteremben alkalmazott fiatalok célja, hogy a szakmai tapasztalatszerzést követően el tudjanak helyezkedni a szakmában.
Gombár Herold
„A lehető legtöbbet szeretném kihozni a szakmából, jól keresni persze és lehetőleg Magyarországon maradni.”
Egyesek a gyakorlat végeztével sem távoznak a vállalkozástól. Dávid Zsolt már három éve dolgozik a bajai étteremben. Mint mondta, munkája során segítséget jelentett számára a gyakorlat alatt eltöltött idő.
Dávid Zsolt- felszolgáló, Baja Marketing Kft.
„Számomra előny volt, mert így könnyebben be tudtam illeszkedni, meg tudtam, hogy mihez nyúljak, mi hol van. Tényleg előny volt számomra, hogy már volt itt tapasztalatom előtte.”
A nyári szezonban rendszerint országszerte megnő a kereslet a vendéglátó iparban végzett szakemberek iránt, a körülmények azonban nem mindig adottak ahhoz, hogy a pályakezdő fiatalok hosszú távon el tudjanak helyezkedni. Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója szerint, ma Magyarországon nagyobb igény van a munkavállalókra, mint ahány szakembert képeznek az intézményekben.
Virág Tibor- főigazgató, Bajai Szakképzési Centrum
„Reménykeltő, hogy stabil érdeklődés van a fiatalok között, már 14-15 éves korban elkötelezik magukat a vendéglátás iránt. Az igazán optimális helyzet az, amikor a családnak van valami kötődése, elég már az is, ha valaki a családból vendéglátósként dolgozik, hiszen akkor látja, hogy itt este is kell dolgozni, hétvégén is kell dolgozni és ha valaki ennek tudatában dönt a szakma mellett, abból jó szakember lesz.”
Érdeklődésből tehát nincs hiány, a fiataloknak azonban meg kell találniuk a legjobbnak ítélt munkahelyeket és lehetőségeket. Virág Tibor hozzátette, pozitív változás, hogy a vendéglátásban is egyre inkább felzárkóznak a fizetések az országos trendekhez, így egy nyolc órában bejelentett munkavállaló szakmunkás minimálbér mellett is 180 ezer forintos fizetésben részesül, de az sem ritka, hogy valaki a nyári szezon során megfelelő forgalom idején 300-400 ezer forintot keres.