Áthidalható nehézségek

  • szeptember 12, 2017
  • Oktatás
  • Áthidalható nehézségek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy híd amely visszavezet az oktatás világába, esélyt biztosítva a későbbi szakmaszerzésre. A Szakképzési Hídprogram azoknak a fiataloknak ad esélyt és lehetőséget, akiknek a tanulás korábban csak kudarcélményt adott, vagy valamilyen más okból  nem tudták befejezni az általános iskolát. Baján a Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskolában már évek óta sikerrel működik a program, az idén is három osztállyal kezdték meg a tanévet.

A 17 éves Tibor éppen a famegmunkálás alapjait sajátítja el társaival. Ők már a HÍD program második évfolyamának tanulói, júniusban végeznek, és jövőre megkezdhetik a szakképzést is. Az ide járók jó lehetőségnek tartják ezt a fajta képzést, hiszen e nélkül később nem szerezhetnének papírt a szakmáról.

Böröcz Tibor, tanuló, BSZC Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskola

„Az osztálytársaimmal jól kijövök, meg szeretném még tovább folytatni az iskolámat.-Ha elvégzed akkor mi leszel?-Hát még szeretnék belekezdeni egy villanyszerelőibe ha az igazgató úr megengedi.”

A képzésnek köszönhetően azok a diákok, akik nem végezték el a hatodik osztályt és betöltötték a 15. életévüket, megalapozhatják a szakképzésbe való bekapcsolódást, megszerezhetik a szakmatanuláshoz nélkülözhetetlen képességeket. Ez egyfajta reménysugár a gyerekeknek, hiszen van aki jobb helyen van az iskolában, mintha otthon lenne-mondta Wetzl Attila, tagintézményvezető.

Wetzl Attila, tagintézményvezető, BSZC Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskola

„Ezek a gyerekek nehéz sorsú gyermekek, itt a pedagógusoknak óriási felelősségük és munkájuk van abban, hogy eljussanak a tanulóink a szakmunkásvizsgáig. Ez általában sikerül is, a lemorzsolódás viszonylag csekély. Annyit még elmondanék erről, hogy a maximális osztálylétszám itt 10 fő.”

A Jelkyben jelenleg 30 diák vesz részt ebben a képzésben, a fiúknak a famegmunkáló, a lányoknak pedig a textiltermék-összeállítót rész-szakképesítést tudják jelenleg biztosítani. A Hídprogramban történő nevelés-oktatás kiemelt célja, hogy minél kevesebben legyenek, akiknek nincs befejezett alapfokú és középfokú végzettsége, azaz akik esélytelenül lépnek be a munkaerőpiacra-tette hozzá az intézményvezető.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: