A szegények orvosa

  • október 10, 2017
  • Közélet
  • A szegények orvosa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Grauaug utcába helyezték el a korábban a Bajai Szent Rókus Kórházban látható Grauaug Ármin emléktáblát. A bajait az ország első 10 tüdőgondozója között alapították, amelynek vezetését 1923-tól a szegények orvosaként emlegetett doktor látta el. A város vezetése és a család közösen leplezte le az emléktáblát a belvárosban.

A Bajai Szent Rókus Kórház Tüdőbeteg ellátó intézete 2012-ben ünnepelte alapításának 100. évét. Ekkor készítette a város az emléktáblát Grauaug Ármin tiszteletére, aki 1923-tól a a bajai intézet vezető orvosa volt. Az ő munkájának köszönhető, hogy a környéken jelentősen csökkent a tüdőbajban elhunytak száma.

Dely Géza egy naplórészletet olvasott fel egy kisfiú emlékeiről, aki a Graug doktor Szentháromság téri rendelőjébe tartott. A szegények orvosaként ismert tüdőgyógyász sosem fogadott el pénzt és a rászoruló betegek gyógyszereit is kifizette. Az ünnepségre a híres orvos családja is eljött. A ma már a fővárosban élő unoka jól ismeri Baját, bár nem itt született. Személyesen nem ismerhette az anyai nagyszülőket, de a legendás doktorról sokat meséltek neki.

Magyarné Zsombor Júlia, Grauaug Ármin unokája

„Én az egész gyerekkoromat itt töltöttem Baján. Minden szünetben, nyáron, télen itt voltunk lent a nagynénéméknél. És amikor én még gyerek voltam, mert én már a háború után születtem, ismeretlen emberek állítottak meg anyámat és engem sírva, hogy meghalt a Graug doktor és hogy ő volt a Jézus Krisztus, ezt egyszer egy öreg parasztasszony mondta itt nekem, hogy a te nagyapád volt a Krisztus.”

A tábla korábban a kórház tüdőbeteg szakrendelésén volt látható, de most végső helyére, a Grauaug utcába helyezték át.

Csubákné Besesek Andrea, alpolgármester, Baja

„Forgalmasabb helyen van, a róla elnevezett utcán ha az ember végigmegy, ha esetleg valaki nem tudná, hogy ki ő, akkor ez az emléktábla megmutatja, hogy ő egy nagyon híres orvos volt. Ha ma az idősebbeket megkérdezzük, sokan a 80, 90 évesek közül emlékeznek rá és valóban igaz az, hogy ő a szegények orvosa volt.”

Az avató ünnepségen a tábla alá a családtagok, a város vezetése és a kórház Tüdőgondozó Intézetének vezető főorvosa, Dr. Szarka Ildikó  helyeztek el koszorút.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: