Szárnyalnak a vírusok

  • január 10, 2018
  • Egészség
  • Szárnyalnak a vírusok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A téli, tavaszi időjárás is okozója, hogy nagyon sok a megfázásos, felső légúti megbetegedés megyénkben, de a háziorvosok szerint sajnos nagyon sok a betegséggel járó szövődmény is, ezért érdemes komolyan venni a tüneteket. Influenza járvány azonban jelenleg még nincs Bács-Kiskun Megyében és a városban sem.

A hét hónapos Krisztiánt már csak kontroll vizsgálatra hozta vissza édesanyja, a kisfiú asztmás hörghuruttól szenvedett. Dr. Matán Eszter elmondta: influenzás megbetegedést még nem tapasztalt, felső légúti megbetegedések azonban előfordulnak. Mivel a karácsonyi szünetben sok gyermeknek volt lehetősége felgyógyulni egy esetleges betegségből, január első két hetében eddig normál számú, azaz naponta körülbelül 60-70 beteg fordult meg a rendelőben.

Dr. Matán Eszter, házi-gyermekorvos

„Ami előfordul az hányós-hasmenős megbetegedés, és ebben találkozunk szalmonellás megbetegedésekkel is. Akkor a légúti betegségek közül a skarlátot emelném ki, ami elég nagy számban fordul elő. Illetve a serdülők körében mononukleózissal találkozunk nagyobb számban.”

Jövő hét végére, a közösségben eltöltött huzamosabb idő hatására, több megbetegedésre is lehet számítani-tette hozzá a gyermekorvos. Dr. Barsi Attila háziorvos is megerősítette: influenzával még nem találkozott sem a rendelőjében sem a kórházi ügyeleten az idén, a leggyakoribbak nála is a vírusos megbetegedések voltak. A nem éppen télies időjárás nem csak a baktériumok terjedésének kedvez, hanem sok ember komfortérzetét is befolyásolja.

Dr. Barsi Attila, háziorvos

„Az embereknek a vérnyomása ilyenkor össze-vissza megy, általában nagyon magasra felmegy. Ennek következtében igazából tudják, vagy nem tudják de idegesebbé válnak, a rendelőben is egy kicsikét nehezebben tudják kivárni a sorukat, ezt tapasztaltam, de mást nem. Találkoztam olyan betegekkel, akiknek 200 feletti volt a vérnyomásuk, tehát jó, hogy rendelőbe jött és akkor utána kellett gyógyszeresen beavatkozni.”

Fontos visszatérni a kontrollra, hiszen a betegségek esetleges szövődményei így kiszűrhetők-tette hozzá a háziorvos. A Bajai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályán elmondták: a területükön ősztől tavaszig működő influenza figyelőszolgálatukon még nem jelentettek járványt, sem a megyében sem pedig Baján.

Horváth Ibolya, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, Bajai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály

„Tizennégy háziorvos heti rendszerességgel jelenti a betegforgalmát és az influenzaszerű tünetekkel megjelenők számát. Az elmúlt két hétben nem jeleztek influenzaszerű megbetegedést. Az oltóorvosok adatai alapján 6200 fő vette fel ebben a szezonban ingyenesen az influenza elleni védőoltást, és még több ezer vakcina biztosított ingyenesen a háziorvosi rendelőkben azok számára, aki szeretnék ingyenesen felvenni a védőoltást.”

Az ÁNTSZ továbbra felhívja az emberek figyelmét a védőoltás fontosságára, amellyel még mindig megelőzhető a betegség, hiszen a védettség 10-14 nap múlva alakul ki. A térítésmentesen  vakcinára jogosultak köre az idén tovább bővült:2018-tól a köznevelési intézményekben foglalkoztatott személyek is ingyenesen igényelhetik a védőoltást-tette hozzá a járványügyi szakértő.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: