Tavaszi fáradság

  • március 12, 2018
  • Friss Hírek
  • Tavaszi fáradság bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ezekben a napokban nem csak influenzaszerű tünetekkel keresik fel sokan háziorvosukat, hanem a különböző fronthatások miatt kialakuló szédüléses, magas vérnyomásos panaszokkal is. Mindezek mellett tél végére gyakran előfordul a vitaminraktárak kiürülése is, amely szintén rossz közérzetet okozhat.

Az EKG-készülék használatát ismerteti éppen Dr. Barsi Attila. A napokban sajnos elég sűrűn került elő ez a gép, a változékony időjárásnak köszönhetően. A legtöbben magas vérnyomással és szédüléssel, valamint szívtáji panaszokkal reagáltak ugyanis a hirtelen melegedő időre, ami a következő napokban tovább fokozódhat. Volt olyan páciens, akinek 240-es volt a vérnyomása, és már az arca zsibbadt, hozzá azonnal mentőt hívtak. Ezen kívül hasmenéssel járó vírussal, elhúzódó influenzával, tartós lázzal is nagyon sokan jártak nála. Ezek közül egyiket sem szabad félvállról venni, hanem szakemberhez kell fordulni a komolyabb következmények elkerülése érdekében-tanácsolta a háziorvos. Ugyanezt javasolja a fronthatástól szenvedőknek is.

Dr. Barsi Attila, háziorvos, Baja

Ez az abszolút hideg-meleg egyes személyeknél extrém vérnyomás-kiugrást, másoknál pedig extrém vérnyomás-zuhanást okoz. Az a javaslatom a kedves betegeknek, hogy ha van vérnyomásmérőjük, akkor legyenek szívesek ebben az időben legalább még egy 2-3 hétig naponta kétszer vérnyomást mérni. És írják le egy papírra, és amikor ez megvan és valami eltérő értékük van, akkor a saját háziorvosuknak ezt a papírt mutassák be.”

A másik, ilyenkor sokakat érintő probléma a tavaszi fáradékonyság, a kimerültség érzése. Dr. Szűts Alíz gyógyszerész elmondta: a vitaminraktárak feltöltésével felvehetjük a harcot a legyengült immunrendszer okozta betegségekkel és a rossz hangulattal szemben is.

Dr. Szűts Alíz, gyógyszerész, Kehely Patika, Baja

Ilyenkor mindenképpen én immunrendszer erősítésként a C és a D-vitamin pótlást ajánlanám. A C-vitaminnal feltudjuk erősíteni immunrendszerünket, és csökkenteni tudjuk a megfázásos megbetegedések számát. A D-vitamin pótlás ugyanakkor szintén nagyon fontos. Egyrészt immunrendszer-erősítés szempontjából, másrészt pedig a csontritkulást megtudjuk vele előzni, ugyanis itt Európában nagyon kevés a napsütés télen, és nagyon gyakoriak a csonttörések az elesésből fakadóan.”

A gyógyszerész mindenezek mellett multivitamin szedését is nyugodt szívvel ajánlja, hiszen manapság már ezekből is létezik speciális, a különböző korosztályoknak és nemeknek megfelelő készítmény.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: