85. évforduló

  • július 9, 2018
  • Nincs kategorizálva
  • 85. évforduló bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Világra szóló lakodalmat ültek a hétvégén a Sárköz néptáncosai. Az érsekcsanádi Bazsarózsa Néptánc Egyesület az idén ünnepli alapításának 85. évfordulóját. A régi hagyományokat bemutató jubileumi programra több száz táncos érkezett a településre.

A menyasszony öltöztetésével kezdődött a hagyományőrző program az érsekcsanádi szabadidőparkban. Az esküvőre minden vendég legszebb viseletében érkezett. Régen a fehér volt a gyász színe, a menyasszonyra pedig az ünnepi feketét adták rá az öltöztetők. A lányos házat jelképező színpadhoz érkeztek meg a legények, a menet elején a vőféllyel.

A kikérést követően a menyasszony elbúcsúzott szüleitől, majd a család a lovasszekérre hordta ki a stafírungot, vagyis a menyasszony kelengyéjét az új házba. Ezután indult el a lakodalmas menet a falun át a templomba, a menyegzőre. A sárközi táncosokat és a vendégsereget három zenekar kísérte. A csanádi csoport idén ünnepli alapításának 85. évfordulóját, ebből az alkalomból hívták el a barátokat, ismerősöket egy közös mulatságra.

Tóth-Mihó Erika, vezető, Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptánc Egyesület

Igazából szoktuk mi is mondani, hogy a Duna nem elválaszt, hanem összeköt bennünket, nagyon sok a hasonlóság, ahogy látszik a viseletekben is, a szokásainkban is sok minden ugyanúgy történik, mint a decsi, őcsényi vagy sárpilisi, alsónyéki lakodalmakban. Ami nálunk egy kicsit kuriózum az a mosdatásnak a szokása, amikor átöltöztetik a menyasszonyt új asszonnyá és az érkező pároknak, fiataloknak egy tálból megmosdatja az arcukat, megtörli őket törölközővel és ezért fizetnek úgymond, ez lesz a táncoltatás helyett.”

A csanádi Bazsarózsa Néptánc csoport megalakulása a harmincas évekre tehető, amikor a Gyöngyösbokréta Mozgalomhoz csatlakozva a helyiek Csuka Zsigmond vezetésével táncegyüttessé szerveződtek. Jelenleg 35-40 tagja van az ifjúsági és felnőtt csoportnak, a Bazsarózsa utánpótlás együttesében pedig 25 kisgyermek táncol.

Felső Róbert, polgármester, Érsekcsanád

Mi egy sárközi település vagyunk, gyakran járunk a Duna túlsó felén a sárköziekhez, ott már hagyománya van a lakodalomnak, úgy gondoltuk, hogy most mi is megpróbálunk egy ilyen lakodalmas rendezvényt és meglátjuk a tapasztalatok alapján, hogyha lehetséges, ebből lépünk tovább.”

Az esküvőt követően a násznép a hagyományos karikázót járta el, így több százan ropták élőzenére a református templom előtt, amit a hajnalig tartó lakodalom követett.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: