Megvédték a címet

  • június 11, 2018
  • Gasztronómia
  • Megvédték a címet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az idei évben is képviseltette magát Baja városa a Nemzeti Regattán. A Siófokon tartott kétnapos rendezvény során több versenyszámban is nevezett a település, így a vitorlás,- és sárkányhajó futamok mellett a gasztronómia terén is összemérték tudásukat az indulók. A bajaiak harcsapaprikással és birkapörkölttel készültek, a fogások pedig a zsűri tetszését is elnyerték.

Élményből, ízekből és elismerésekből sem volt hiány a hétvégén rendezett Nemzeti Regattán. Baja városa második alkalommal indult a versenyen, ahol a korábbihoz hasonlóan szép eredményeket ért el a település. A résztvevők egyebek mellett a gasztronómia területén is összemérhették tudásukat. A szombati napon dr. Novics György, Magyarország örökös halfőző bajnoka képviselte a települést, aki egy különleges fűszerezésű harcsapaprikást készített kapros-túrós csuszával.

Dr. Novics György, Magyarország Örökös Halfőző Bajnoka

„Tavaly a halászlével megnyertük a versenyt, és azt gondoltuk, hogy idén meg kellene újulni. Főztünk ugyan egy halászlét, azzal a vendégeket kínáltuk meg, de egy új étellel is szerettünk volna bemutatkozni, és ha jövőre visszajövünk, akkor szintén egy újabb étellel fogunk bemutatkozni.”

A rendezvény az idei évben is két napos volt, ennek ellenére már szombaton este kihirdették egyes kategóriák eredményeit, így a bajai csapat átvehette a zsűri kedvence nevet viselő különdíjat.

A regatta második napján sem maradtak éhesek a látogatók, a települések nagy része ugyanis több kategóriában is megmérette magát. Míg a nyitó napon hal- és grillételek készültek, addig vasárnap az egytálételeket hasonlították össze a bírák. Az indulók közül többen döntöttek a különleges ízek mellett, néhányan pedig az elkészítési módra fektették a hangsúlyt. A gyöngyösi csapat például egy szokatlan edényben készítette el a felszolgált fogást. V.: 162-standok

Nagy Zoltán, mesterszakács, Gyöngyös

„A neve tok, vagy másként diszkosz, amiben a mátrai favágók készítettek ételt. Előre nyersanyagként belerakták ebbe a diszkoszba a különféle alapanyagokat, elvitték magukkal és addig amíg dolgoztak, addig a parázson megsült az étel.”

A bajaiak ugyan a hagyományos bográcsban készítették el az ételüket, a fogáshoz felhasznált alapanyag azonban sokakat meglepett. Csémy László vezetésével egy bunyevác specialitást, káposztával készült birkapörköltet mutattak be a zsűrinek.

Csémy László, Az ország Legjobb Halfőzője

„Igazából az a szerencsés, ha egy egész komplett birkát, vagy egy nagy részét meg tudjuk főzni. Annak minden része belekerül és ehhez teszünk káposztát, az egy plusz ízt ad még neki. Ezt leszámítva ez egy normál pörkölt, a zöldségek és a hús keveréke adja ezt a különleges ízvilágot.”

A fogásokat az idei évben is szakmai zsűri értékelte, akik egyaránt pontozták az ételek küllemét, ízét és a hozzáadott alapanyagokat.

Fekete Tamás, alelnök, Balatoni Turizmus Szövetség

„Mindig plusz pontot jelet és az értékelésben előnyt élvez az, aki helyi termékeket, saját kézműves dolgokat hoz. Nagyon jó volt tapasztalni azt, hogy volt aki a saját tenyészetéből vágott bivalyt, volt aki a saját tésztáját hozta el, saját paprikáját dolgozta fel ezek mind előnyt jelentenek, hiszen ezzel azokat a tradíciókat tudjuk megőrizni és erősíteni, amelyek a magyar konyhának a sava-borsát és lényegét adják.”

A nap végén ismét kihirdették a legjobban sikerült fogásokat, a külön díjak mellett pedig gazdára talált az első, második és harmadik helyezés is. A dobogó tetejére a bajai csapat képviselői állhattak fel, a Bunyevác birkapörkölt ugyanis elnyerte a Települési Ízek Versenye fődíjat.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: